TFT / EFT

Tankefeltterapi / Emotionel Frihedsteknik

HISTORIEN OM TFT

Udvikleren af TFT var den amerikanske psykolog Dr. Roger Callahan. Han var meget interesseret i meridianpunkter og disse baners forbindelser til de indre organer og kroppens andre systemer, så da han en dag ikke vidste, hvordan han skulle komme videre med en klient, begyndte han at eksperimentere med en form for akupressur. Klienten havde forinden fortalt Dr. Callahan, at hendes ubehag kom til udtryk via en forfærdelig følelse i maven. Han bad derfor klienten om at banke blidt på mavemeridianens endepunkt, som er placeret lige under øjet. Efter blot enkelte minutter var følelsen i maven fuldstændig væk, og hendes egentlige problem var blevet kraftigt reduceret. Denne oplevelse fik Dr. Callahan til at fordybe sig yderligere i undersøgelser af meridianbanerne, og han begyndte at udforske kombinationen af traditionel psykoterapi og bankning på forskellige punkter på kroppen. Dr. Callahan udviklede et sæt af bankesekvenser med henblik på forskellige problemer. Hvis du f.eks. var bange for edderkopper, ville der være én slags sekvens (f.eks. under øjet, under armen og på kravebenet). Men var du derimod vred, skulle en anden sekvens tages i brug (indersiden af øjenbrynet, under øjet, under armen og på kravebenet) (Ortner, 2013).

Dr. Roger Callahan (1925-2013)

FAKTABOKS 1: Kroppens meridianbaner

  • Meridianer er grundlaget for traditionel kinesisk medicin og beskrives som kanaler, der fører livsenergi (qi) ud til kroppens organer og systemer.
  • Meridianer løber op og ned langs begge sider af kroppen og er tilknyttet hver sit organ – maven, galdeblæren, nyren etc.
  • Hver meridian har et “endepunkt”; Et bestemt sted på kroppens overflade, hvor der er adgang til energikanalen. Dette punkt kan påvirkes gennem akupunktur og akupressur (herunder TFT/EFT). Dette gøres for at afbalancere den energi, der strømmer i den pågældende meridian eller for at ophæve en blokering.

Kilde: Ortner, 2013

Gary Craig (f. 1940)

FRA TFT TIL EFT

Efter at have lært og anvendt Callahans bankesekvenser fandt en af hans elever, Gary Craig, ud af, at rækkefølgen, der bankes i, ikke var nær så vigtig som blot at banke. Han skabe derfor en overordnet sekvens, der dannede grundlag for det, der senere kom til at hedde Emotionel Frihedsteknik (EFT). EFT går ud på at ramme alle meridianbanernes endepunkter uden henblik på den specifikke problematik. Banketeknikken blev pludselig mere alsidig, og den krævede ikke længere synderlig megen viden – alle kunne være med! (Ortner, 2013).

HVORDAN VIRKER TFT/EFT?

TFT/EFT er meget effektive metoder til behandling af et utal af psykologiske og fysiologiske problemer. Metoderne kan beskrives som værende en kombination af gammel kinesisk akupressur og moderne psykologi i form af samtale- og eksponeringsterapi. 

Der bankes blidt på meridianbanernes endepunkter, samtidig med at klienten forestiller sig problemet eller den traumatiske situation. De negative tanker omkring erindringen eller problemet fjernes, og symptomerne vil øjeblikkeligt blive reduceret eller forsvinde – hvis man vel og mærke er kommet helt i bund (Ortner, 2013).

Når du oplever en negativ følelse – bliver vred, ængstelig eller bange – aktiverer hjernen fight-or-flight-responsen, der gør dig i stand til enten at kæmpe eller flygte fra en udefrakommende trussel, f.eks. en vred tiger. Adrenalinet pumper, musklerne bliver spændte, og hjertet pumper for fuld kraft. Denne øget energi er blot korppens måde at hjælpe dig med at komme væk fra faren så hurtigt som muligt. Det er dog sjældent, at vi i dag står ansigt til ansigt med en vred tiger, men det stopper ikke kroppen fra at aktivere denne fight-or-flight-respons på andre tidspunkter. I dag udløses responesen ofte af noget, der foregår inde i os selv. Har vi f.eks. været ude for en traumatisk oplevelse omhanlende vand, vil hjernen aktivere responsen, hver gang vi nærmer os vand, da den er overbevist om, at der er fare på færde, selvom der ofte slet ikke er det. Traumer kan også opbevares fysisk i kroppen. Det er altså ikke tilfældigt, at nogle får hudproblemer, smerter, ubehag etc. – det er “blot” traumer (Ortner, 2013). Dette kan for nogle virke meget konstroversielt, men jeg anbefaler selvfølgelig ikke, at man skal stoppe med at gå til lægen eller få medicin. En blanding af traditionel medicin og TFT/EFT vil gøre underværker!

Med TFT/EFT bliver hjernen omprogrammeret til at reagere anderledes omkring en ting eller en situation. Dette gøres som regel ved at fjerne de negative følelser og tanker omkring en erindring eller et traume, så kroppen ikke længere føler behov for at blive stresset og aktivere fight-or-flight-responsen, når det egentlig ikke er nødvendigt (Ortner, 2013).

Metoden går ud på at banke blidt på meridianbanernes endepunkter (bl.a. på toppen af hovedet, under øjet, under munden og på kravebenet) samtidig med at man forestiller sig problemet eller den traumatiske situation. TFT og EFT kan på den måde siges at være en blanding af akupressur og psykologi i form af samtale- og eksponeringsterapi. Det er stadig uklart hvorfor, men denne “bankning” sender en beroligende effekt op til hjernen, som slukker for fight-or-flight-responsen – selv når man tænker på den ubehagelige situation eller traumet. Efter kort tids “bankning” bliver hippocampus omprogrammeret, som er den del af hjernen, der sammenligner fortidens trusler med nutidens signaler, og symptomerne vil øjeblikkeligt blive reduceret eller forsvinde – hvis man vel og mærke er kommet helt i bund (Ortner, 2013). 

DOKUMENTATION

TFT og EFT er stadig meget nye teknikker, og der er derfor ikke udført forskning på området her i landet. Men de undersøgelser, der er blevet foretaget i f.eks. USA, viser nogle fantastiske og bemærkelsesværdige resultater. F.eks. viser Fang et al. (2009) i denne artikel, hvordan akupunktur kan deaktivere det “limbic-paralimbic-neocortical”-netværk (herunder amygdala og hippocampus, som er nogle af de vigtigste aktører, når det gælder fight-or-flight-responsen). Se evt. det lange svar under “Hvordan virker TFT/EFT?” for mere info om fight-or-flight-responsen

En anden artikel foretaget af Church et al. (2012) fandt et signifikant fald i niveauet af stresshormonet kortisol hos EFT-gruppen (-24%) sammenlignet med en gruppe, der modtog en traditionel form for psykoterapi (-14%), samt en kontrolgruppe (-14%). Derudover viste EFT-gruppen statistisk signifikant forbedring i bl.a. angst (-58%) og depression (-49%). Dette studie er så sent som i 2020 blevet replikeret af Stapleton et al., hvis fund kan siges at støtte op om de originale resultater. Stapleton et al. (2020) konkluderede, at EFT er en effektiv, hurtig behandlingsteknik til reduktion af biologiske markører for stress.

 

Yderligere dokumentation

Church et al. (2013). Psychological Trauma Symptom Improvement in Veterans Using Emotional Freedom Techniques: A Randomized Controlled Trial. The Journal of Nervous and Mental Disease, 201(2), 153-160. https://doi.org/10.1097/NMD.0b013e31827f6351

Church et al. (2012). Single-Session Reduction of the Intensity of Traumatic Memories in Abused Adolescents after EFT: A Randomized Controlled Pilot Study. Traumatology, 18(3), 73–79. https://doi.org/10.1177/1534765611426788

Church & Brooks (2010). The Effect of a Brief Emotional Freedom Techniques Self-Intervention on Anxiety, Depression, Pain, and Cravings in Health Care Workers. Integrative Medicine, 9(6), 40-43. https://s3.amazonaws.com/eft-academic-articles/HealthCare.pdf

 

Behandlingsresultater

Selvom dokumentation og videnskabelig evidens er vigtigt, skal man dog huske ikke at nedvurdere de observerbare behandlingsresultater, som ofte taler for sig selv. Du kan læse et udpluk af mine behandlingsresultater under “Behandling” –> “Behandlingsresultater”.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

HVAD ER FORSKELLEN PÅ EFT OG TFT?

Jeg bruger ofte TFT og EFT synonymt, da jeg faktisk benytter mig af en blanding. 

For at gøre det helt kort er begge teknikker “banketeknikker” eller såkaldte “meridianteknikker” – EFT er blot en videreudvikling af TFT.

Med TFT banker man på akupunkturpunkterne (meridianbanernes endepunkter) i en bestemt rækkefølge med henblik på det specifikke problem. Bankesekvenserne vil være forskellige alt efter, om der f.eks. er tale om en fobi eller en følelse af vrede. Med EFT banker man efter en overordnet bankesekvens, som kan bruges på tværs af problemer. 

HAR JEG GLÆDE AF TFT/EFT?

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad TFT/EFT kan hjælpe på; Alt fra depression, angst og stressrelaterede lidelser til fysiske smerter, økonomiske vanskeligheder, afhængighed samt overvægt. Sammen med den rette livstil – sund kost, motion, tilstrækkeligt med søvn etc. – kan der udrettes mirakler.

Jeg vil heller end gerne hjælpe dig af med dine fysiske eller psykiske problemer – uanset udgangsounkt og alder. Det kræver blot, at du føler dig “klar” til at komme af med problemet og tage fat i gamle erindringer/traumer, hvilket for nogle kan være meget svært.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt TFT/EFT er noget for dig, så kontakt mig på telefon eller mail, så vi kan få os en snak. 

HVOR MANGE TERAPIER HAR JEG BEHOV FOR?

Det er meget forskelligt fra person til person, hvor mange terapier, der er behov for. Det kommer an på problemets størrelse, niveauet af kontrol hos personen samt en masse andre variable. Men det er sjældent, at man har behov for mere end 5 terapier, hvis det kun drejer sig om et enkelt problem. 

FÅR DU MIG TIL HELT AT GLEMME DEN TRAUMATISKE OPLEVELSE, DER LIGGER TIL GRUND FOR MIT PROBLEM?

Nej. Du vil nok altid have erindringen, men der vil blot ikke være nogle negative følelser forbundet med den. Som Nick Ortner beskriver det i hans bog fra 2013, er erindringen blevet omarkiveret på en neutral og sommetider ligefrem positiv måde. Erindringen vil således ikke konstant ligge og dulme i din underbevidsthed og have betydning for dit helbred.

INTERESSERET I AT LÆRE MERE OM TFT/EFT?

 

Uddannelse
Jeg tilbyder både et grundkursus og en overbygning i Tankefeltterapi.

Behandling
Prøv TFT/EFT på egen hånd gennem en uforpligtende behandling hos mig for kun 900 kr. Du skal dog være opmærksom på, at jeg benytter en personlighed behandlingsteknik, som kan siges at være en blanding af TFT/EFT, Peak States Terapi, healing, hypnoterapi samt fysiologisk udredning baseret på METAsundhed, da jeg har erfaret, at denne sammenkobling har den største virkning.

Bøger
“The Tapping Solution – A Revolutionary System for Stress-Free Living” af Nick Ortner (dansk: “Sæt livet fri – Den revolutionerende healingsteknik EFT, der styrker krop, sind og sjæl”). 
– Denne bog giver en fantastisk introduktion til EFT og indeholder desuden bankeopskrifter, der kan lære alle og enhver at praktisere EFT helt på egen hånd. Ved større problemer, eller blot for at opnå de største resultater, vil jeg dog anbefale at gå i behandling hos en erfaren terapeut.

Apps
The Tapping Solution
– Denne app er lavet af bl.a. Nick Ortner, som også står bag den ovenstående bog. App’en består af en masse korte bankevideoer, som man kan følge med det formål at lindre generelle problemer som stress, smerte etc.

LITTERATURLISTE

Church et al. (2012). The effect of emotional freedom techniques on stress biochemistry: a randomized controlled trial. The Journal of nervous and mental disease, 200(10), 891-896. https://doi.org/10.1097/NMD.0b013e31826b9fc1

Fang et al. (2009). The Salient Characteristics of the Central Effects of Acupuncture Needling: Limbic-Paralimbic-Neocortical Network Modulation. Human Brain Mapping, 30(4), 1196-1206. https://doi.org/10.1002/hbm.20583

Ortner, N. (2013). The Tapping Solution – A Revolutionary System for Stress-Free Living (introduktion, kap. 1). Hay House.

Stapleton et al. (2020). Reexamining the effect of emotional freedom techniques on stress biochemistry: A randomized controlled trial. Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy. https://doi.org/10.1037/tra0000563